Energiebreed

Waarom een warmtepomp?

Datum

Warmtepompsystemen spelen in deze tijd een steeds belangrijkere rol in de zakelijke energietransitie. De warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de bekende gasgestookte cv- ketel; het gebruikt minder tot geen fossiele brandstoffen. De pomp wordt aangedreven door elektriciteit, die eventueel op te wekken is met behulp van zonnepanelen. Hiermee is het zelfs mogelijk het verbruik van de pomp volledig te compenseren.

Een warmtepompsysteem is op de lange termijn goedkoper en beter voor het milieu. De pomp is vaak omkeerbaar en kan behalve verwarmen, indien gewenst, ook op relatief energiezuinige wijze koelen. Daarmee is het systeem multifunctioneel.

Onderdelen van de warmtepomp

Warmtepompen nemen bij lage temperatuur warmte op (bron zijde) en geven die met een verhoogde temperatuur weer af (afgifte zijde). Om dit te bereiken maakt de warmtepomp gebruik van een aantal hoofdonderdelen:

De verdamper

De verdamper zorgt voor het verdampen van het koudemiddel. Door deze verdamping wordt energie onttrokken aan de bron (grond, water of lucht).

De compressor

Het verdampte koudemiddel wordt in de compressor samengeperst. Deze drukverhoging zorgt ervoor dat het koudemiddel verhit wordt over gaat in gas vorm.

De condensor  

Vanuit de compressor loopt het verhitte gas naar de condensor en condenseert hier, waardoor de warmte wordt afgegeven. De verwarmde condensor geeft deze warmte weer af aan de omgeving, waarmee het bedrijfspand en het tapwater wordt verwarmd.

Het expansieventiel

Last but not least. Het inmiddels vloeibaar geworden koudemiddel loopt naar het expansieventiel. Na dit ventiel is de druk lager waardoor het koudemiddel weer aan de kook raakt, waarna het proces weer opnieuw begint.

Benieuwd naar de mogelijkheden van een warmtepomp voor uw bedrijf?

Energie breed vertelt u graag meer over de benodigde investering en terugverdientijd. Wij helpen u besparen en ontzorgen u als klant door de volledige installatie en het preventief onderhoud op ons te nemen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Meer
artikelen